Zamieszczone przez SS
[O2] Zmiana przodu z O2 na O2FL - czyli wykaz części i How2
Zwiń
X
-
[O2] Zmiana przodu z O2 na O2FL - czyli wykaz części i How2
Z racji na to, że minęło kilka miesięcy, a ja już się jako tako ogarnąłem robię rozpiskę gratów dotego, co jest potrzebne do Lifta z O2 na O2FL.
W moim przypadku był to RS, jednakże droga jest identyczna.
Lift :
1Z0 823 480F - zamek maski - nie jest niezbędny, ogólnie to idzie otwierać maske
uchwyt blotnika 1Z0 821 141A
uchwyt blotnika - 1Z0 821 142A
uchwyt blotnika - 1Z0 810 680A
uchwyt blotnika - 1Z0 810 679A
uchwyt blotnika - 1Z0 821 162A
uchwyt blotnika - 1Z0 821 161A
Czy uchwyty są potrzebne ? Nie nie są, pod warunkiem, że macie spore umiejętności w formowaniu starych, nawiercaniu otworów w metalu i spasowywaniu blacharki - ja już conieco mam - ale i tak kupiłem wszystkie te uchwyty za 170 zł.
2 x blotnik FL - numerów chyba nie trzeba ?
UWAGA - wersja zderzaka RS
1 x zderzak ( kompletowałem na allegro używki + ASO) - 200 ( cena to fart roku, normalnie 2x)
kratki zderzaka :
- lewy stelaż DRL i halogenu 1Z0807055B - 40
- prawy stelaż DRL i halogenu 1Z0807056B - 40
- prawa zaslepka halo i lewa 1Z0807368(7)C9B9 - 16 zł szt
- srodkowa kratka zderzaka 1Z0853677D9B9 - 50 zł
- zaslepki kratki zderzaka lewa ii prawa 1Z0853666F9B9 1Z0853665F9B9 - 10 zł
- listewki zderzaka lewa i prawa 1Z0807834 1Z0807833 - były ze zderzakiem ( plastiki w ASO to cca 360 zł )
- DRL - 1z0 941 067 ( lewy ) i 1z0 941 068 (prawy ) - 400 zł + klejenie 10 zł
- halogen lewy 1Z0941701D - 100 zł
- halogen prawy 1Z0941702D - 100 zł
Śruby, spinki, podkładki z ASO - 150 zł
Zestaw czujników z oprawkami i wiązką - 300 zł - oprawki przód to stary typ, z kołnierzem w zderzaku.
Spryskiwacze - andulin - bodajże 80 zł, do tego węże z castoramy i spinki - 50 zł
Kompletny zderzak funkiel nówka obecnie mogę zalatwić za 2100-2200 - czy warto się pałowac i kompletować używki ? Chyba nie ...
lampy przod ( H7 lub xenon ) - 890 zł kpl xeny po 1 szt kupowane na allegro ( 350-400 szt + wys + żarniki ) co do działania AFS'a w przedlifcie będzie potrzebna asysta piotrka_gdy
1Z0 807 183 D - slizg zderzaka FL lewy- 100
1Z0 807 184 D -jw prawy - 100
podstawy lamp - 1Z0 941 463 A + 1Z0 941 464 A - 90 zł szt ( slizgi, podstawy i sporo gratów polecam kupić u mnie albo tu http://allegro.pl/sklep/4567431_dilu...epszy-dostawca albo tu : getem.pl )
Co do samej wymiany.
Błotniki są klejone - zarówno na podstawie jak i przy słupkach idących do dachu. Odklejenie ich wymaga albo bardzo dużej siły i zdewastowania błotnika, albo żyłki blacharskiej i opalarki. Ja kombinowałem z opcją nr 2, ale skończyło się na demolce - zaoszczędzone kilkadziesiąt minut/może kilka godzin.
Warto zaopatrzyć się w nowe gąbki uszczelniające i zapobiejące rezonowaniu błotników - oraz w klej do błotników - ja taki dostałem za friko od Pana Blacharza ze Skody - pozdrawiam serdecznie.
Wymiana podstawy błotnika odbywa się 1do1 - tak samo jak uchwytów. W sumie są dwa uchwyty dolne i jeden stelaż górny. Warto przed przyklejeniem spasować częsci na sucho.
Co do Grilla - Grill stary po zdemontowaniu odkładamy i wkręcamy nowy - 1 do 1 . tyle że nowy po wkręceniu wymaga blachy 1Z0853480A - która montuje się do Grilla nitami. Więc konieczne jest wiertełko do metalu, aby nawiercić otwory w masce i później sciagacz do nitów - ogólnie robota na 20 minut - jednakże nie jest to znów konieczne - później tylko trzeba pamiętać aby nie szarpać/trzymać maski za grill.
Z istotnych różnić - trzeba też się zaopatrzyć we wtyczki elektryczne z pinami - dla DRLów ( jeśli RS ) i halogenów - wtyczka halo RS to 3d0 941 165A ( kupić najlepiej uciętą z O2FL/G6 i dorobić, po czym zakleić peszel. Wtyczkę do DRL podam później jak się ogarnę.
Z istotnych dupersznyc - slizgi lamp. Cięzko się to dobrze montuje, polecam duuuuużo cierpliwości z wypoziomowaniem tego - opcji montaży jest sporo, bo pod spodem są takie motylki, którymi ustawiami cały ślizg względem pasa czołowego. Sp... robota tutaj psuje nam szpary między lampami a karoserią.
W przypadku zamiany na xenon - trzeba kupić 14 pinowe wtyczki.
No i generalnie z xenonem to nie takie hop siup- bo trzeba lekko ogarnąć sterownik AFS. Ale z tego co pisał piotrek_gdy to tu ładnie mu to działa.
Roboty jest na cca 6godz na 2 osoby.Była Octavia I FL Kombi 1.9 TDI AGR
Była Octavia II Kombi MR06 2.0 TDI DSG
ByłąOctavia II Kombi FL MR06@2013 2.0 TFSI DSG 4x4
TELEFONUJEMY DO MNIE PO GODZ 16.59!
-
-
ciuk15, do odważnych świat należy.
Jednego stać na O2FLRS - innego stać na używkę z 2006R i zakup paru gratów, nadających się do założenia. Na szczęście to co potrafimy i co chcemy potrafić jest zupełnie darmowe i można się tym jakoś wspomagać - chwała ojcu że przy wszystkich robotach motoryzacyjno remontowanych miał asystenta - mnie Teraz to nic tylko procentuje.Była Octavia I FL Kombi 1.9 TDI AGR
Komentarz
-
-
misiek^wro, wiem o czym mówisz, ja miałem tak samo, za co ojcu dziękuje. Dzięki niemu nawet kształciłem się w tym kierunku i teraz sam działam w garażyku . Ale do twoich osiągnięć jeszcze trochę mi brakuje1) Skoda Felicja 1,3 Lxi -97 jest :-)
2) Skoda Octavia II 1,9 TDI -04 jest :-)
3) Skoda Octavia I RS 1.8T -04 jest :-D
4) Skoda Fabia 1,2 TSI DSG -2016 jest :-)
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez misiek^wro1Z0 823 480F - zamek maski - nie jest niezbędny, ogólnie to idzie otwierać maske
Zamieszczone przez misiek^wroCo do Grilla -przyjemność z jazdy zapewnia avant A4 quattro 2,0TFSI
wyprzedaż garażowa części do O2-plastiki,elektronika, ramka RNS, dekory czarny karbon, inne, inne-proszę pytać na PW
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez misiek^wroMówię o tym pałąku co wychodzi między żebra.
przynajmniej tak mi się wydaje bo ja mam upitolony bo sie nie miescił w moim plastrze miodu :?przyjemność z jazdy zapewnia avant A4 quattro 2,0TFSI
wyprzedaż garażowa części do O2-plastiki,elektronika, ramka RNS, dekory czarny karbon, inne, inne-proszę pytać na PW
Komentarz
-
-
misiek^wro, Mam kilka pytań:
1. Czy jak kupię lampy nie xenon tylko zwykłe soczewki to wtyczki przed FL trzeba przerabiać??
2. Zderzak standardowy ma z halogenami światła do jazdy dziennej. Gdzie je podpinamy i czy starszy sterownik obsłuży światła do jazdy dziennej??
3. czy błotniki da radę wymienić samemu (powiedzmy gdybym trafił na takie w moim kolorze) czy tu zawsze nie obejdzie sie bez blacharza i lakiernika ??
Dzięki!!
[ Dodano: Pon 29 Lip, 13 15:40 ]
misiek^wro, interesuje mnie jeszcze info w jakich miejscach się odkręca stary błotnik żeby go zdemontować. Masz może jakieś przykładowe foto??
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez maxpaynemm1. Czy jak kupię lampy nie xenon tylko zwykłe soczewki to wtyczki przed FL trzeba przerabiać??
Zamieszczone przez maxpaynemm2. Zderzak standardowy ma z halogenami światła do jazdy dziennej. Gdzie je podpinamy i czy starszy sterownik obsłuży światła do jazdy dziennej??
Zamieszczone przez maxpaynemm3. czy błotniki da radę wymienić samemu (powiedzmy gdybym trafił na takie w moim kolorze) czy tu zawsze nie obejdzie sie bez blacharza i lakiernika ??
Jak trafisz w kolorze to wymienisz - zylka do wycinania, ewentualnie opalarka - zaopatrz sie w ori klei w Skodzie - 1 tubka na 1 strone.
[ Dodano: Pon 29 Lip, 13 16:45 ]
Zamieszczone przez maxpaynemmmisiek^wro, interesuje mnie jeszcze info w jakich miejscach się odkręca stary błotnik żeby go zdemontować. Masz może jakieś przykładowe foto??Była Octavia I FL Kombi 1.9 TDI AGR
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez misiek^wromaxpaynemm napisał/a:
1. Czy jak kupię lampy nie xenon tylko zwykłe soczewki to wtyczki przed FL trzeba przerabiać??
Nie, pasują pnp.
Dzięki
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez maxpaynemmPowiesz cos wiecej?? Wystarczą nowe wtyczki (plastik) i przełożenie pinów, czy tylko przełozenie pinów czy jakaś wieksza filozofia?? Masz jakieś schematy tych wtyczek.
Zamieszczone przez maxpaynemmNie, pasują pnp.
Czyli wyciagasz starą lampę, wsadzasz nową. Piny i wtyczki zostają bez zmian
Prościej już nie umiem :PByła Octavia I FL Kombi 1.9 TDI AGR
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez misiek^wroprzerabiałem od razu na LEDY i obecnie walczę z ledami. Również nie wiem czy sterownik je obsłuży
ja mam podpiete do CE z końcówką AL i wszystko działa, poza tym, że wyrzuca mi błąd spalonej jednej żarówki pozycyjnejprzyjemność z jazdy zapewnia avant A4 quattro 2,0TFSI
Komentarz
-
-
demmsi, ja podłaczałem w swoim RSie
została przerobiona instalacja(nowa do lamp, halogenów i DRL)- są zupełnie nowe wtyczki
DRL jest pociągniety z pozycjiprzyjemność z jazdy zapewnia avant A4 quattro 2,0TFSI
Komentarz
-
-
namo
-
Jest ktoś, kto ostatnio robił taką przekładkę, bądź pamięta jeszcze szczegóły całej operacji?
Chodzi mi o AFS, czy można na przedliftowej elektronice w pełni aktywować wszystkie funkcje biksenonów skrętnych?
Komentarz
-
Komentarz